Op vrijdag 3 maart koken vrijwilligers voor alle groepen dementerende bejaarden die kleinschalig wonen in de Ruijschenbergh. Dit is de derde keer dat er door de kookvrijwilligers een activiteit gehouden wordt voor de dementerende bejaarden.
De kookvrijwilligers hebben het plan opgevat om vier keer per jaar een kookactiviteit te initiëren voor deze groep bejaarden.
Pompoensoep
Pompoensoep van flespompoen
Runderstoofschotel
Stoofschotel van riblappen
Spruitjes met gebakken spekjes
Rode kool met appeltjes
Puree van pastinaak en aardappel
Puree van Zoete aardappel en pastinaak
Tiramisu met advocaat
De lekkerste zelfgemaakte tiramisu
Pompoensoep
Ingrediënten
3 flinke flespompoenen
3 grote uien
3 middelgrote zoete aardappelen
3 grote winterwortels
8 liter kippenbouillon
Room 1 liter (kokosmelk kan ook)
Komijnpoeder
Grof zeezout of Himalayazout
Bereidingswijze
Maak de pompoenen, uien en zoete aardappelen schoon en snij in grove stukken. Leg deze stukken op een bakplaat en bestrooi de stukken met grof zeezout en komijnpoeder. Besprenkel daarna met olijfolie en plaats de bakplaat in een warme oven 175 C.
Laat 20 roosteren in de oven, zorg dat er geen stukken verbranden.
Zet de kippenbouillon op en voeg alle ingrediënten van de bakplaat toe.
Laat nog een half uurtje koken, zodat alles goed gaar is. Mix de soep nu en.met een staafmixer zodat deze mooi glad wordt.
Proef de soep en voeg naar smaak nog wat peper, zout en komijnpoeder toe.
Meng de room door de soep en roer goed door. Vervolgens kan de soep geserveerd worden.
Runderstoofschotel
Ingrediënten
12 kg. riblappen
8 kg. uien
4 grote winterwortels
2 bosjes bleekselderij
Roomboter (of olie of een combinatie)
Kalfsfond 6 liter aangemaakt
Laurierblad 15 stuks
Kruidnagels 15 stuks
Foelie 2 theelepeltjes
1 Peperkoek
Rundvleeskruiden.
Spruitjes met spekjes
Ingrediënten
3½ kg.spruitjes
750 gram spekjes
Nootmuskaat
Rode kool met appeltjes
Ingrediënten
3 rode kool.zeer fijn gesneden.
3 liter. water.
15 eetl.suiker.
12 kruidnagels.
6 kaneelstokjes.
3 laurierblad.
12 gekneusde peperkorrels.
2 steranijs.
3 eetlepels.gedroogde gember.[djahe].
3 glazen rode port.
9 plakjes ontbijtkoek.
12 in stukjes gesneden appels.
3 dl. azijn.
9 eetlepels lindehoning.
mespuntje zout.
Stroop een scheutje naar smaak
Puree van aardappel en pastinaak
Ingrediënten
1½ kg. pastinaken
3 kg. kruimige aardappels
Roomboter 1 pakje
Nootmuskaat
Melk halfvol 1 liter
Puree van zoete aardappel en pastinaak
Ingrediënten
1½ kg. pastinaken
3 kg. zoete aardappels
Roomboter 1 pakje
Nootmuskaat
Melk halfvol 1 liter
Tiramisu met advocaat
Ingrediënten
2250 gram mascarpone
450 gram witte basterdsuiker
1,8 liter advocaat
1,125 liter slagroom lobbig geklopt
140 lange vingers
9 dl. sterke koffie
270 gram geschaafde amandelen
Poedersuiker
Bereidingswijze
Haal het overtollig vet van de riblappen en snijd het vlees en blokken van 1½ x 1½ cm.
Bestrooi het vlees met hacheekruiden, gebruik niet teveel, er komen ook nog andere kruiden bij. Bak het vlees op groot vuur aan zodat er een mooi bruin korstje op het vlees komt. Bak in porties zodat de pan niet teveel afkoelt. Bak daarna de uien, winterwortel en bleekselderij aan in het bakvocht van het vlees. Meng alles door elkaar en verdeel het vlees over de slowcookers en bevochtig met kalfsfond. Voeg laurierblaadjes, kruidnagels en foelie toe. Laat het vlees op lage temperatuur gaar worden. Voeg het laatste uur de peperkoek toe.
Bereidingswijze
Maak de spruitjes schoon en maak een kruisje in de onderkant. Kook de spruitjes beetgaar. Bak de spekjes helemaal uit zodat deze krokant zijn. Spoel de spekjes af met heet water, zodat het overtollige vet weggespoeld wordt.
Voor het serveren de spruitjes stoven in roomboter, de spekjes toevoegen, bestrooien met nootmuskaat en serveren.
Bereidingswijze
Zet het water op in een grote kookpan en breng het aan de kook.
ondertussen voeg je al de kruiden,suiker,honing en de stukjes appel toe. Maar niet de azijn.
Als dit ongeveer 4 minuten zachtjes heeft doorgekookt voeg je de fijngesneden rode kool toe.
Laat dit ongeveer 90 minuten smoren,roer er regelmatig doorheen zodat het niet aanbrandt. Voeg op het laatst de azijn toe.
Test regelmatig de gaarheid gedurende de kooktijd.
Bereidingswijze
Schil de aardappels en de pastinaken en snij ze in stukken. Kook ze in water met bouillonpoeder gaar in ongeveer 20 minuten.
Giet het water af en laat de aardappels en pastinaak droog stomen. Stamp de aardappels en pastinaak fijn en meng met roomboter en opgewarmde melk. Voeg naar smaak nootmuskaat en zout toe.
Meng alles goed door elkaar tot een mooie gladde puree.
Bereidingswijze
Schil de zoete aardappels en de pastinaken en snij ze in stukken. Kook ze in water met bouillonpoeder gaar in ongeveer 20 minuten.
Giet het water af en laat de zoete aardappels en pastinaak droog stomen. Stamp de zoete aardappels en pastinaak fijn en meng met roomboter en opgewarmde melk. Voeg naar smaak nootmuskaat en zout toe.
Meng alles goed door elkaar tot een mooie gladde puree.
Bereidingswijze
Klop de mascarpone luchtig met de suiker en advocaat. Spatel de lobbig geklopte slagroom erdoor. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze op de bodem van een klein schaaltje. Lepel wat van het mascarponemengsel erover. Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en strooi ze over de tiramisu. Laat het mengsel 3-4 uur in de koelkast opstijven en bestuif voor serveren dun met poedersuiker. We moeten alles verdelen over ± 70 schaaltjes.
Donderdag 2 maart 2017
Start 11.45 uur
Vrijdag 3 maart 2017
Start 12.00 uur.
Start 14.00 uur
Start 15.00 uur
Start 16.00 uur
Start 17.00 uur
Start 17.30 uur
Start 17.50 uur
Start 18.30 uur
Start 19.00 uur
Start 20.00 uur
Inkopen verzorgen
Hans
Vet verwijderen van de riblappen en deze volgens recept verder verwerken.
Frans, Toos & Hans
Tiramisu maken volgens recept
Petra & Ton
Pompoensoep maken
Hans
Rode kool maken
Toos & Yvette
Spruitjes klaar maken
Antoinette & Ton
Puree maken 2 x
Frans & Hans
Aankleding restaurant
Petra & Trudy
Afwerking van de runderstoofschotel
Frans & Hans
Eten naar boven brengen
Elise & Frans
Serveren soep
Team inscheppers en uitdelers
Hoofdgerecht
Iedereen
Nagerecht
Iedereen
Opruimen
Iedereen
Samen eten
Iedereen
Team kookvrijwilligers in actie