Kookvrijwilligers de Zorgboog


Vrijdag 3 maart 2017

Op vrijdag 3 maart koken vrijwilligers voor alle groepen dementerende bejaarden die kleinschalig wonen in de Ruijschenbergh. Dit is de derde keer dat er door de kookvrijwilligers een activiteit gehouden wordt voor de dementerende bejaarden.

De kookvrijwilligers hebben het plan opgevat om vier keer per jaar een kookactiviteit te initiëren voor deze groep bejaarden.

Het menu

Pompoensoep

Pompoensoep van flespompoen

 

Runderstoofschotel

Stoofschotel van riblappen

Spruitjes met gebakken spekjes

Rode kool met appeltjes

Puree van pastinaak en aardappel

Puree van Zoete aardappel en pastinaak

 

Tiramisu met advocaat

De lekkerste zelfgemaakte tiramisu 


Pompoensoep

Ingrediënten

3 flinke flespompoenen

3 grote uien

3 middelgrote zoete aardappelen

3 grote winterwortels

8 liter kippenbouillon

Room 1 liter (kokosmelk kan ook)

Komijnpoeder

Grof zeezout of Himalayazout

Bereidingswijze

Maak de pompoenen, uien en zoete aardappelen schoon en snij in grove stukken. Leg deze stukken op een bakplaat en bestrooi de stukken met grof zeezout en komijnpoeder. Besprenkel daarna met olijfolie en plaats de bakplaat in een warme oven 175 C.

Laat 20 roosteren in de oven, zorg dat er geen stukken verbranden.

Zet de kippenbouillon op en voeg alle ingrediënten van de bakplaat toe.

Laat nog een half uurtje koken, zodat alles goed gaar is. Mix de soep nu en.met een staafmixer zodat deze mooi glad wordt.

Proef de soep en voeg naar smaak nog wat peper, zout en komijnpoeder toe.

Meng de room door de soep en roer goed door. Vervolgens kan de soep geserveerd worden.


Runderstoofschotel

Ingrediënten

12 kg. riblappen

8 kg. uien

4 grote winterwortels

2 bosjes bleekselderij

Roomboter (of olie of een combinatie)

Kalfsfond 6 liter aangemaakt 

Laurierblad 15 stuks

Kruidnagels 15 stuks

Foelie 2 theelepeltjes

1 Peperkoek

Rundvleeskruiden.

 

 

 

 

Spruitjes met spekjes

Ingrediënten 

3½ kg.spruitjes

750 gram spekjes

Nootmuskaat

 

 

 

 

 

 

Rode kool met appeltjes

Ingrediënten

3 rode kool.zeer fijn gesneden.

3 liter. water.

15 eetl.suiker.

12 kruidnagels.

6 kaneelstokjes.

3 laurierblad.

12 gekneusde peperkorrels.

2 steranijs.

3 eetlepels.gedroogde gember.[djahe].

3 glazen rode port.

9 plakjes ontbijtkoek.

12 in stukjes gesneden appels.

3 dl. azijn.

9 eetlepels lindehoning.

mespuntje zout.

Stroop een scheutje naar smaak

 

 

 

Puree van aardappel en pastinaak

Ingrediënten

1½ kg. pastinaken

3 kg. kruimige aardappels

Roomboter 1 pakje

Nootmuskaat

Melk halfvol 1 liter

 

 

 

 

 

 

Puree van zoete aardappel en pastinaak

Ingrediënten

1½ kg. pastinaken

3 kg. zoete aardappels

Roomboter 1 pakje

Nootmuskaat

Melk halfvol 1 liter

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiramisu met advocaat

Ingrediënten

2250 gram mascarpone

450 gram witte basterdsuiker

1,8 liter advocaat

1,125 liter slagroom lobbig geklopt

140 lange vingers

9 dl. sterke koffie

270 gram geschaafde amandelen

Poedersuiker

Bereidingswijze

Haal het overtollig vet van de riblappen en snijd het vlees en blokken van 1½ x 1½ cm.

Bestrooi het vlees met hacheekruiden, gebruik niet teveel, er komen ook nog andere kruiden bij. Bak het vlees op groot vuur aan zodat er een mooi bruin korstje op het vlees komt. Bak in porties zodat de pan niet teveel afkoelt. Bak daarna de uien, winterwortel en bleekselderij aan in het bakvocht van het vlees. Meng alles door elkaar en verdeel het vlees over de slowcookers en bevochtig met kalfsfond. Voeg laurierblaadjes, kruidnagels en foelie toe. Laat het vlees op lage temperatuur gaar worden. Voeg het laatste uur de peperkoek toe.

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon en maak een kruisje in de onderkant. Kook de spruitjes beetgaar. Bak de spekjes helemaal uit zodat deze krokant zijn. Spoel de spekjes af met heet water, zodat het overtollige vet weggespoeld wordt.

Voor het serveren de spruitjes stoven in roomboter, de spekjes toevoegen, bestrooien met nootmuskaat en serveren.

 

Bereidingswijze

Zet het water op in een grote kookpan en breng het aan de kook.

ondertussen voeg je al de kruiden,suiker,honing en de stukjes appel toe. Maar niet de azijn.

Als dit ongeveer 4 minuten zachtjes heeft doorgekookt voeg je de fijngesneden rode kool toe.

Laat dit ongeveer 90 minuten smoren,roer er regelmatig doorheen zodat het niet aanbrandt. Voeg op het laatst de azijn toe.

Test regelmatig de gaarheid gedurende de kooktijd.

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Schil de aardappels en de pastinaken en snij ze in stukken. Kook ze in water met bouillonpoeder gaar in ongeveer 20 minuten.

Giet het water af en laat de aardappels en pastinaak droog stomen. Stamp de aardappels en pastinaak fijn en meng met roomboter en opgewarmde melk. Voeg naar smaak nootmuskaat en zout toe.

Meng alles goed door elkaar tot een mooie gladde puree.

 

Bereidingswijze

Schil de zoete aardappels en de pastinaken en snij ze in stukken. Kook ze in water met bouillonpoeder gaar in ongeveer 20 minuten.

Giet het water af en laat de zoete aardappels en pastinaak droog stomen. Stamp de zoete aardappels en pastinaak fijn en meng met roomboter en opgewarmde melk. Voeg naar smaak nootmuskaat en zout toe.

Meng alles goed door elkaar tot een mooie gladde puree.

 

 

Bereidingswijze

Klop de mascarpone luchtig met de suiker en advocaat. Spatel de lobbig geklopte slagroom erdoor. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze op de bodem van een klein schaaltje. Lepel wat van het mascarponemengsel erover. Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en strooi ze over de tiramisu. Laat het mengsel 3-4 uur in de koelkast opstijven en bestuif voor serveren dun met poedersuiker. We moeten alles verdelen over ± 70 schaaltjes.


Plan van aanpak

Donderdag 2 maart 2017

Start 11.45 uur

 

 

 

 

 

Vrijdag 3 maart 2017

Start 12.00 uur.

 

 

 

 

Start 14.00 uur

 

 

 

 

 

Start 15.00 uur

 

 

Start 16.00 uur

 

 

 

 

 

Start 17.00 uur

 

 

Start 17.30 uur

 

 

Start 17.50 uur

 

 

Start 18.30 uur

 

 

Start 19.00 uur

 

 

 Start 20.00 uur

 

 

Inkopen verzorgen

Hans

 

Vet verwijderen van de riblappen en deze volgens recept verder verwerken.

Frans, Toos & Hans

 

Tiramisu maken volgens recept

Petra & Ton

 

Pompoensoep maken

Hans

 

Rode kool maken

Toos & Yvette

 

Spruitjes klaar maken

Antoinette & Ton

 

Puree maken 2 x

Frans & Hans

 

Aankleding restaurant

Petra & Trudy

 

Afwerking van de runderstoofschotel

Frans & Hans

 

Eten naar boven brengen

Elise & Frans

 

Serveren soep

Team inscheppers en uitdelers

 

Hoofdgerecht

Iedereen

 

Nagerecht

Iedereen

 

Opruimen

Iedereen

 

Samen eten

Iedereen


Team kookvrijwilligers in actie