Kerstmenu 15 december 2017

Menu

Kipcocktail

Kalfsstoofpotje

Aarappelkroketjes, pureé

Haricots verts met schwarzwalder schinken

Gekaramelliseerde witlof

Warm appelgebak met vanillesaus en kaneelijs 


Kipcocktail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

 
Ca. 300 gr kipfilet 
1/2 l water 
1 kippenbouillontablet 
1 zoetzure appel 
citroensap 
2 ananasschijven 
1 el creme fraiche
1 el mayonnaise 
1 el gembersiroop 
2 tl kerrie 
zout en peper 
1 tl suiker 
enkele blaadjes ijsbergsla

BEREIDINGSWIJZE

Breng het water met het bouillontablet aan de kook. Leg de kipfilet erin, breng het opnieuw tegen de kook en laat de kip heel zachtjes gaar trekken in 20 minuten. Laat daarna afkoelen. 

Snij het kippenvlees en de appel in dobbelsteentjes (besprenkel de appelstukjes met citroensap tegen verkleuren) en de 2 ananasschijven in stukjes. Doe het mengsel in een kom. 
Roer kerrie, gembersiroop, door de creme fraiche samen met de mayonaise. Giet dit over het kippenmengsel en laat het een kwartier staan. 
Bekleed 4 mooie cocktail glazen met blaadjes sla en schep er de kipcocktail op. 
Geef er eventueel geroosterd brood of toast en boter bij.

Kalfsstoofpotje

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

 
450 g kalfspoelet
¾ theel. zout
¼ theel. zwarte peper
2 eetl. plantaardige olie
10 champignons
8 grote sjalotten (of 1 grote ui), fijngesneden
2 eetl. bloem
1 flesje bruin bier
1 eetl. witte wijnazijn
½ theel. gedroogde tijm
450 g grote wortelen, geschild, in stukjes van 5 cm

GEKARAMELISEERDE WITLOF 

Dit gekarameliseerde witlof recept is een heel erg makkelijk maar oh zo lekker gerechtje. Door de witlof met een beetje boter te karameliseren geeft het net iets extra’s wat het ietsje specialer maakt.

Voor 4 personen – voorbereidingstijd: 10 minuten – kooktijd: 15 minuten

INGREDIËNTEN

  • 8 stronkjes witlof, schoon gemaakt
  • 1 volle eetlepel roomboter
  • 2 volle eetlepels suiker

BEREIDINGSWIJZE

 

Kook de stronkjes witlof totdat ze net beetgaar zijn. Spoel met koud water af en laat uitlekken.Halveer de witlof door de lengte.Laat in een grote koekenpan de boter smelten en voeg de suiker toe.Leg de stronkjes witlof, met de bolle kant naar boven, in de pan met boter en suiker en bak op hoger vuur totdat de suiker gekarameliseerd is en de witlof lekkere net bruine randjes heeft.

HARICOTS VERTS MET SPEK (HAM)

 

INGREDIENTEN

250 gr haricot verts
6 plakjes ontbijtspek (rauwe ham)
Nootmuskaat
 
BEREIDINGSWIJZE

 

Verwarm de oven op 180 graden. Verwijder de uiteinde van de boontjes en kook ze ongeveer 7 minuten (beetgaar). Giet ze af en spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Meng een beetje olijfolie door de boontjes en bestrooi ze met een beetje nootmuskaat. Neem een aantal boontjes en wikkel een plakje spek er om heen en leg ze in een ovenschaal. Zet ze ongeveer 10 minuten in de oven totdat het spek knapperig word.

APPELKRUIMELTAART

INGREDIENTEN

Voor het deeg:
300 g zelfrijzend bakmeel
150 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 zakje vanille suiker of de geraspte schil van een halve citroen
200 g koude boter
1 ei, losgeklopt
Voor het appelmengsel:
7 stevige appels (jonagold of elstar)
75 g suiker
1 tl kaneel (afgestreken klein theelepeltje)
Voor de kruimellaag:
50 g bloem
50 g rietsuiker
50 g zachte boter
springvorm 24 cm
200 ml koude slagroom
paneermeel
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor. Vet de vorm in en bestuif em met een beetje bloem. Dat helpt straks tegen het plakken. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, het zout, de vanillesuiker of citroenrasp en 2/3 van het ei in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan je beslag. Kneed dit met de hand tot een samenhangend stevige deeg waar je geen stukjes boter meer in ziet. Bekleed de springvorm met het deeg. Zet de springvorm op een koel plaats te rusten.
 
Wrijf in een kom de bloem, de suiker en de boter tussen uw vingers tot het mengsel lijkt op een kom met fijne (niet te kleine) broodkruimels. Zet het kruimelmengsel zolang in de koelkast.
 
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Meng deze in een kom met de suiker en de kaneel. Goed mengen, anders smaakt het ene deel van je appel heel erg naar kaneel en het andere deel helemaal niets. Terwijl we juist dat lichte vleugje kaneel willen.
 
Schud in de springvorm op de bodem een laagje paneermeel, dit zuigt het overtollige vocht op van de appels waardoor de bodem niet te nat is of aan de bodem van de springvorm vastplakt. Vul de met deeg beklede springvorm met het appelmengsel zodat het mengsel overal gelijk ligt en druk het voorzichtig aan voor de stevigheid van de taartvulling. Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en verdeel het over het appelmengsel. vouw het overgebleven deeg aan de zijdes van de springvorm plat over de taart voor stevigheid en een mooi randje. Bestrijk het kruimeldeeg met het resterende ei.
 
Plaats de vorm op het rooster onder de middelste richel in de oven. Bak de taart gaar en goudbruin. Check met een prikker of de taart gaar is. komt de prikker er droog uit, is je appelkruimeltaart gaar. Laat de appelkruimeltaart een uurtje in de vorm afkoelen tot deze echt stevig aan voelt. En verwijder dan de springvorm. Anders stort je rand in en dat zou zonde zijn.
 
Klop de slagroom stijf met een beetje suiker of een zakje vanille suiker en serveer deze op je zojuist gemaakt appelkruimeltaart.
 
Een hemels hapje in eigen keuken. En niet te vergeten die heerlijke appeltaartlucht door je woning.

 

BASIS VANILLESAUS
Dit recept maakt ongeveer 250 ml saus. De saus bevat eieren en kan daardoor niet heel lang worden bewaard. Hooguit een paar dagen in de koeling.
INGREDIENTEN
250 ml slagroom
2 eieren
50 gr suiker
1 vanille peul
optioneel vanille extract
BEREIDINGSWIJZE
Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook.
Neem een hittebestendige kom die op het pannetje past en doe hier de eieren, slagroom, suiker en vanille is en klop het geheel samen. Zet de kom op je pan met kokend water en klop tot de saus in begint te dikken. Zorg dat de saus niet aan de kook komt! De eieren gaan dan stollen. Weten of het goed is?
Haal een pollepel door de saus en trek een streep aan de achterkant met je vinger. Blijft de streep staan en loopt het niet meteen door dan is je saus dik genoeg.
Je kunt de saus warm of koud gebruiken. De saus kan ook later worden opgewarmd maar zorg er in ieder geval voor dat de saus niet gaat koken.

BEREIDINGSWIJZE

Dep de blokjes vlees droog. Bestrooi ze met ¼ theel. zout en de peper.

Verhit de olie in een grote (braad)pan op hoog vuur. Braad hierin een deel van de blokjes vlees in 3 tot 4 min. rondom goudbruin en schep ze uit de pan. Braad de rest van de vleesblokjes op dezelfde manier goudbruin.
Draai het vuur iets lager. Bak in dezelfde pan de champignons en sjalotten 5 min. tot ze iets kleuren. Strooi de bloem erover en schep deze om. Voeg het vlees, bier, de azijn, tijm en de rest van het zout toe. Breng alles aan de kook. Voeg de wortelen toe. Laat de stoofschotel afgedekt circa 1¼ uur stoven, of tot het vlees gaar is.
Schep het vlees, de wortelen en champignons in een dekschaal. Kook het stoofvocht op hoog vuur in tot circa 3 dl en schenk deze saus over de stoofschotel.