Kerstmenu 13 december 2019

Menu 1

Kipcocktail

Heldere bouillonsoep met verse tuinkruiden

Kalfsstoofpotje

pureé van aardappels en pastinaak

Rode kool met appeltjes

Citroentaart met mascarpone en bessen

 

Menu 2

Kipcocktail

Courgettesoep met zalmsnippers

Zalm Wellington

pureé van aardappels en pastinaak

In kalsfond gestoofde wortelen

Citroentaart met mascarpone en bessen

 

 


Kipcocktail

 INGREDIENTEN 4 PERSONEN

 
Ca. 300 gr kipfilet 
1/2 l water. Beter is om kippenbouillon te gebruiken
1 kippenbouillontablet 
1 zoetzure appel 
citroensap 
2 ananasschijven 
1 el creme fraiche
1 el mayonnaise 
1 el gembersiroop 
2 tl kerrie 
zout en peper 
1 tl suiker 
enkele blaadjes ijsbergsla

BEREIDINGSWIJZE

Breng het water met het bouillontablet aan de kook. Leg de kipfilet erin, breng het opnieuw tegen de kook en laat de kip heel zachtjes gaar trekken in 20 minuten. Laat daarna afkoelen. 

Snij het kippenvlees en de appel in dobbelsteentjes (besprenkel de appelstukjes met citroensap tegen verkleuren) en de 2 ananasschijven in stukjes. Doe het mengsel in een kom.  Roer kerrie, gembersiroop, door de creme fraiche samen met de mayonaise. Giet dit over het kippenmengsel en laat het een kwartier staan.  Bekleed 4 mooie cocktail glazen met blaadjes sla en schep er de kipcocktail op.  Geef er eventueel geroosterd brood of toast en boter bij.


Kalfsstoofpotje

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

 
450 g kalfspoelet
¾ theel. zout
¼ theel. zwarte peper
2 eetl. plantaardige olie
10 champignons
8 grote sjalotten (of 1 grote ui), fijngesneden
2 eetl. bloem
1 flesje bruin bier
1 eetl. witte wijnazijn
½ theel. gedroogde tijm
450 g grote wortelen, geschild, in stukjes van 5 cm

BEREIDINGSWIJZE

Dep de blokjes vlees droog. Bestrooi ze met ¼ theel. zout en de peper.

Verhit de olie in een grote (braad)pan op hoog vuur. Braad hierin een deel van de blokjes vlees in 3 tot 4 min. rondom goudbruin en schep ze uit de pan. Braad de rest van de vleesblokjes op dezelfde manier goudbruin.
Draai het vuur iets lager. Bak in dezelfde pan de champignons en sjalotten 5 min. tot ze iets kleuren. Strooi de bloem erover en schep deze om. Voeg het vlees, bier, de azijn, tijm en de rest van het zout toe. Breng alles aan de kook. Voeg de wortelen toe. Laat de stoofschotel afgedekt circa 1¼ uur stoven, of tot het vlees gaar is.
Schep het vlees, de wortelen en champignons in een dekschaal. Kook het stoofvocht op hoog vuur in tot circa 3 dl en schenk deze saus over de stoofschotel.

AARDAPPELPUREE VAN AARDAPPELS EN PASTINAKEN

Recept voor 65 personen
Tijd: 25-30 min.
Benodigdheden:
kruimige aardappels 6½ kg.
pastinaak 3½ kg.
Roomboter gezouten 1 kg.
scheut melk (2 pakken van 1 liter)
snufje zout, nootmuskaat en peper. Kruiden en daarna proeven evt. likje mosterd toevoegen
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd de aardappels eventueel in tweeën. Let wel op dat je de aardappels in even grote stukken snijdt. Doe hetzelfde met de pastinaken Zet een pan water op en breng het water aan de kook. Kook de aardappels en pastinaken circa 20 minuten. Giet het water af en zet de pan met de aardappels vervolgens nog even terug op het vuur zodat je ze droog kunt stomen. Zet het vuur uit en voeg de boter, snufje zout en peper, scheut melk en eventueel een theelepel mosterd of een snufje nootmuskaat toe. 
Stamp de aardappels en pastinaken met een aardappelstamper fijn of gebruik een pureeknijper. Proef de puree en voeg eventueel wat extra zout toe.