Kipcocktail
Pompoensoepje?
Kalfsstoofpotje
pureé van aardappels en pastinaak (gratin?)
Spitskool of groene a la creme met spekjes
Geglaceerde wortelen
Tiramisu met advocaat
INGREDIENTEN 4 PERSONEN |
|||||||||||||
|
BEREIDINGSWIJZE
Breng het water met het bouillontablet aan de kook. Leg de kipfilet erin, breng het opnieuw tegen de kook en laat de kip heel zachtjes gaar trekken in 20 minuten. Laat daarna afkoelen.
Snij het kippenvlees en de appel in dobbelsteentjes (besprenkel de appelstukjes met citroensap tegen verkleuren) en de 2 ananasschijven in stukjes. Doe het mengsel in een kom. Roer kerrie, gembersiroop, door de creme fraiche samen met de mayonaise. Giet dit over het kippenmengsel en laat het een kwartier staan. Bekleed 4 mooie cocktail glazen met blaadjes sla en schep er de kipcocktail op. Geef er eventueel geroosterd brood of toast en boter bij.
Pompoensoep 12-15 personen
Ingrediënten
1 flespompoen
1 grote ui
1 middelgrote zoete aardappel
1 winterwortel
2½ liter kippenbouillon
Room 0.25 liter (kokosmelk kan ook)
Komijnpoeder 1 afgestreken eetlepel
Grof zeezout (of Himalayazout) 1 afgestreken eetlepel
Provenҫaalse kruiden 1 afgestreken eetlepel
Verse knoflook 2 bolletjes
Olijfolie 2 eetlepels
Tuinkruidenbouillonpoeder Knorr naar smaak toevoegen
Bereidingswijze
Maak de pompoenen, wortel, uien, knoflook en zoete aardappelen schoon en snij in grove stukken. Leg deze stukken op een bakplaat en bestrooi de stukken met grof zeezout, komijnpoeder en provencaalse kruiden. Besprenkel daarna met olijfolie en plaats de bakplaat in een warme oven 175 C.
Laat 20 roosteren in de oven, zorg dat er geen stukken verbranden.
Zet de kippenbouillon op en voeg alle ingrediënten van de bakplaat toe.
Laat nog een half uurtje koken, zodat alles goed gaar is. Mix de soep nu met een staafmixer zodat deze mooi glad wordt. Als je een zijdezachte soep wil kun je de soep zeven zodat alle stukjes achterblijven.
Proef de soep en voeg naar smaak nog wat peper, zout, bouillonpoeder en komijnpoeder toe.
Meng de room door de soep en roer goed door. Vervolgens kan de soep geserveerd worden. Nadat de room toegevoegd is niet meer laten koken want dan schift de room.
INGREDIENTEN 4 PERSONEN |
450 g kalfspoelet |
¾ theel. zout |
¼ theel. zwarte peper |
2 eetl. plantaardige olie |
10 champignons |
8 grote sjalotten (of 1 grote ui), fijngesneden |
2 eetl. bloem |
1 flesje bruin bier |
1 eetl. witte wijnazijn |
½ theel. gedroogde tijm |
450 g grote wortelen, geschild, in stukjes van 5 cm |
BEREIDINGSWIJZE Dep de blokjes vlees droog. Bestrooi ze met ¼ theel. zout en de peper. |
Verhit de olie in een grote (braad)pan op hoog vuur. Braad hierin een deel van de blokjes vlees in 3 tot 4 min. rondom goudbruin en schep ze uit de pan. Braad de rest van de vleesblokjes op dezelfde manier goudbruin. |
Draai het vuur iets lager. Bak in dezelfde pan de champignons en sjalotten 5 min. tot ze iets kleuren. Strooi de bloem erover en schep deze om. Voeg het vlees, bier, de azijn, tijm en de rest van het zout toe. Breng alles aan de kook. Voeg de wortelen toe. Laat de stoofschotel afgedekt circa 1¼ uur stoven, of tot het vlees gaar is. |
Schep het vlees, de wortelen en champignons in een dekschaal. Kook het stoofvocht op hoog vuur in tot circa 3 dl en schenk deze saus over de stoofschotel. |
AARDAPPELPUREE VAN AARDAPPELS EN PASTINAKEN
|
Bereidingswijze |
Schil de aardappels en snijd de aardappels eventueel in tweeën. Let wel op dat je de aardappels in even grote stukken snijdt. Doe hetzelfde met de pastinaken Zet een pan water op en breng het water aan de kook. Kook de aardappels en pastinaken circa 20 minuten. Giet het water af en zet de pan met de aardappels vervolgens nog even terug op het vuur zodat je ze droog kunt stomen. Zet het vuur uit en voeg de boter, snufje zout en peper, scheut melk en eventueel een theelepel mosterd of een snufje nootmuskaat toe. |
Stamp de aardappels en pastinaken met een aardappelstamper fijn of gebruik een pureeknijper. Proef de puree en voeg eventueel wat extra zout toe. |
TIRAMISU MET ADVOCAAT
Ingrediënten 4-6 Personen
250 gram mascarpone
50 gram witte basterdsuiker
2 deciliter advocaat
1,125 deciliter slagroom lobbig geklopt
15 lange vingers
1 dl. sterke koffie
30 gram geschaafde amandelen
Poedersuiker, cacaopoeder
BEREIDINGSWIJZE
Klop de mascarpone luchtig met de suiker en advocaat. Spatel de lobbig geklopte slagroom erdoor. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze op de bodem van een klein schaaltje. Lepel wat van het mascarponemengsel erover. Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en strooi ze over de tiramisu. Laat het mengsel 3-4 uur in de koelkast opstijven en bestuif voor serveren dun met poedersuiker en eventueel cacaopoeder.