Op vrijdag 21 juni 2019 koken vrijwilligers voor alle groepen dementerende bejaarden die kleinschalig wonen in de Ruijschenbergh.
De kookvrijwilligers hebben het plan opgevat om twee keer per jaar een kookactiviteit te initiëren voor deze groep bejaarden.
Chinese rijsttafel
Babi pangang
Gekruid varkensvlees met babi pangangsaus.
Foe Yong Hai
Eigerecht met kip en garnalen
Saté
Varkenshaassaté en kipsaté met satésaus
Kip met ananas in zoetzure saus
Gefrituurde kipstukjes met ananas in zoetzure saus.
Bijgerechten
Bami en nasi
Kroepoek
Atjar tjampoer
Dessert
Vanille-ijs met slagroom en aardbeien
Babi pangang
INGREDIENTEN 2 PERSONEN
Fricandeau of hamlappen 200 gram |
200 ml water |
1 teentje knoflook, gesnipperd |
1 tl sambal |
1el ketjap |
1/2 steranijs |
1 tl zout |
2 el rijstwijn of droge sherry |
1 tl gemberpoeder (djahé) |
1/2 el bruine suiker |
atjar tjampoer |
Voor de saus: |
2 cm verse gember |
1 klein blikje tomatenpuree |
1 tl sambal |
1 el suiker |
ca 200 ml kookvocht |
4 el azijn |
4 el gembersiroop |
ca 1 el maïzena |
voeg naar smaak wat zout toe |
BEREIDINGSWIJZE
|
Doe het water in een niet te grote pan, voeg alle smaakmakers toe, roer even en leg de hamlappen in het water. Zorg dat ze net onder water staan. |
Breng aan de kook en laat de hamlappen 45 min zachtjes doorkoken. |
Keer de hamlappen halverwege de kooktijd een keer om en controleer of er nog voldoende kookvocht in de pan zit. |
De hamlappen moeten nog net onder staan, voeg zo nodig iets water toe. |
Zet als de kooktijd om is de hittebron uit. Laat de hamlappen met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen. |
Laat de atjar uitlekken. |
Haal de hamlappen uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de saus. |
Dep de hamlappen heel goed droog met keukenpapier. |
Doe dit zorgvuldig want als de hamlappen niet goed droog zijn gaat het hete vet erg spatten. |
Verhit het frituurvet tot 180 graden. |
Doe het vlees in de pan en frituur 2 - 4 minuten tot het bruin en krokant is. |
Snijd de gefrituurde karbonades in reepjes. |
Voor de saus: |
Doe het kookvocht met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje, |
breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember. |
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe. |
Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over de in reepjes gesneden hamlappen |
Daarna de babi pangang in de bakken in de bain-marie doen |
Rendang
INGREDIENTEN |
||||||||||
|
|
2500 gram mals varkensvlees
2500 gram kip (dijen of filet)
5 ui
10 teentjes knoflook
25 eetlepels ketjap manis
5 theelepel ketoembar
5 theelepel djinten
5 eetlepel goela djawa (bruine suker)
Zout peper
Satésaus
Ingrediënten
½ pot pindakaas
2 theelepels sambal
1 eetlepel ketjap manis
2 eetlepels azijn
Zout
Tjap Tjoi
INGREDIENTEN
Bami en Nasi
Ingrediënten
Prei
Gekookte ham
Kipfilet (of kipdijvlees)
Eieren
Bami (honig)
Rijst
Kruidenmix bami en nasi honig
BEREIDINGSWIJZE
1 het vlees in blokjes van ca. 3 cm snijden. In een schaal doen.
2 uien, knof, gember, pepers en water in keukenmachine pureren. Het mengesel aan het vlees toevoegen.
3 koriander, tamarindesaus, kurkuma, kerrieblaaadjes en citroengras erdoor roeren. In een pan doen.
de kokosmelk erdoor roeren en langzaam aan de kook brengen. Het vuur lager zetten en zonder deksel 1 uur zacht laten koken; af en toe roeren.
het vuur heel laag zitten en nog 30 min. laten sudderen; af en toe roeren. het vlees moet heel gaar zijn (een beetje uit elkaar vallen). het vocht moet geabsorbeerd zijn. verwijder citriengras voor u het gerecht serveert.
opmerking: het gerecht tijdens de laatste 30 min. regelmatig roeren om aanbranden en schiften van de kokosmelk te voorkomen.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes Snij de ui klein, maak de knoflook schoon en snipper deze. Vermeng de ui, knoflook, ketjap, ketoembar, djinten, bruine suiker, zout en peper. Doe het vlees in de marinade en laat alles twee uur trekken. (liefst 24 uur) Rijg het vlees desgewenst aan pennen en rooster het vlees boven een houtskoolvuur of een grill totdat het gaar is. Je kunt het vlees ook los bakken in een pan met wok-olie.
Meng de pindakaas met de sambal, de ketjap en de azijn met behulp van een houten lepel of met de mixer. Voeg zoveel water (mag ook melk of kokosmelk) toe dat er een saus ontstaat die de dikte heeft van een slasaus. Proef de saus en breng op smaak met azijn en zout.
Bereidingswijze
Wok de kip totdat deze gaar is, niet te lang want dan wordt het vlees droog |
Zet het vlees apart. |
Wok nu alle groenten, eerst de groenten die iets langer moeten garen, zoals wortel, peultjes en paprika en ui. Taugé als laatste toevoegen. |
Voeg als alle groenten zijn gewokt het kippenvlees weer toe samen met de mix voor tjap tjoi en water. |
Gebruik zoveel water dat er een mooie gebonden saus ontstaat. |
Voor garnalen zelfde werkwijze gebruiken, kip vervangen door garnalen. |
Daarna in de bakken in de bain-marie doen |
BEREIDINGSWIJZE
Prei in ringetjes snijden |
Ham in kleine blokjes snijden |
Kip in kleine blokjes snijden |
Omelet bakken en in reepjes snijden. |
Mie koken totdat deze beetgaar is. |
Alles samen met de kruidenmix door elkaar scheppen. |
Daarna de bami in de bain-marie scheppen zodat deze warm blijft |
Voor nasi zelfde werkwijze, rijst koken i.p.v. mie. |
Team kookvrijwilligers in actie