Kookvrijwilligers de Zorgboog


Vrijdag 21 juni 2019

Op vrijdag 21 juni 2019 koken vrijwilligers voor alle groepen dementerende bejaarden die kleinschalig wonen in de Ruijschenbergh. 

De kookvrijwilligers hebben het plan opgevat om twee keer per jaar een kookactiviteit te initiëren voor deze groep bejaarden.

Het menu

Chinese rijsttafel

 

 

Babi pangang

Gekruid varkensvlees met babi pangangsaus.

 

Foe Yong Hai

Eigerecht met kip en garnalen

 

Saté

Varkenshaassaté en kipsaté met satésaus

  

Kip met ananas in zoetzure saus

Gefrituurde kipstukjes met ananas in zoetzure saus.

 

Bijgerechten

Bami en nasi

Kroepoek

Atjar tjampoer

 

Dessert

Vanille-ijs met slagroom en aardbeien


Babi pangang

INGREDIENTEN 2 PERSONEN

 

Fricandeau of hamlappen 200 gram
200 ml water
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 tl sambal
1el ketjap
1/2 steranijs
1 tl zout
2 el rijstwijn of droge sherry
1 tl gemberpoeder (djahé)
1/2 el bruine suiker
 
atjar tjampoer
 
Voor de saus:
2 cm verse gember
1 klein blikje tomatenpuree
1 tl sambal
1 el suiker
ca 200 ml kookvocht
4 el azijn
4 el gembersiroop
ca 1 el maïzena
voeg naar smaak wat zout toe

 

 

BEREIDINGSWIJZE

 

 

Doe het water in een niet te grote pan, voeg alle smaakmakers toe, roer even en leg de hamlappen in het water. Zorg dat ze net onder water staan.
Breng aan de kook en laat de hamlappen 45 min zachtjes doorkoken.
Keer de hamlappen halverwege de kooktijd een keer om en controleer of er nog voldoende kookvocht in de pan zit. 
De hamlappen moeten nog net onder staan, voeg zo nodig iets water toe.
Zet als de kooktijd om is de hittebron uit. Laat de hamlappen met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen. 
 
Laat de atjar uitlekken.
 
Haal de hamlappen uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de saus.
Dep de hamlappen heel goed droog met keukenpapier. 
Doe dit zorgvuldig want als de hamlappen niet goed droog zijn gaat het hete vet erg spatten.
 
 
Verhit het frituurvet tot 180 graden.
Doe het vlees in de pan en frituur 2 - 4 minuten tot het bruin en krokant is.
Snijd de gefrituurde karbonades in reepjes. 
 
Voor de saus:
Doe het kookvocht met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje,
breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember. 
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe. 
Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over de in reepjes gesneden hamlappen
Daarna de babi pangang in de bakken in de bain-marie doen

 


 Rendang

INGREDIENTEN 

 
3 kg runderlappen
6 uien, gehakt
12 tenen knoflook
3 el gehakte verse gember
12 kleine rode pepers
6 tl gemalen koriander
6 el tamarindesaus
6 tl kurkuma

30 kerrieblaadjes

1 stengel citroengras van 10 cm

 

 

 

 

  

 Saté kip en varkenshaas

INGREDIËNTEN

2500 gram mals varkensvlees

2500 gram kip (dijen of filet)

5 ui

10 teentjes knoflook

25 eetlepels ketjap manis

5 theelepel ketoembar

5 theelepel djinten

5 eetlepel goela djawa (bruine suker)

Zout peper

 

Satésaus

Ingrediënten

½ pot pindakaas

2 theelepels sambal

1 eetlepel ketjap manis

2 eetlepels azijn

 

Zout

 

 

 

 

 

Tjap Tjoi

 

INGREDIENTEN

Peulen
Paprika
Babymais
Champignons
Uien
Wortel
Bamboescheuten
Broccoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bami en Nasi

Ingrediënten

Prei

Gekookte ham

Kipfilet (of kipdijvlees)

Eieren

Bami (honig)

Rijst

Kruidenmix bami en nasi honig

BEREIDINGSWIJZE

 

1 het vlees in blokjes van ca. 3 cm snijden. In een schaal doen.

2 uien, knof, gember, pepers en water in keukenmachine pureren. Het mengesel aan het vlees toevoegen.

3 koriander, tamarindesaus, kurkuma, kerrieblaaadjes en citroengras erdoor roeren. In een pan doen.

de kokosmelk erdoor roeren en langzaam aan de kook brengen. Het vuur lager zetten en zonder deksel 1 uur zacht laten koken; af en toe roeren.

het vuur heel laag zitten en nog 30 min. laten sudderen; af en toe roeren. het vlees moet heel gaar zijn (een beetje uit elkaar vallen). het vocht moet geabsorbeerd zijn. verwijder citriengras voor u het gerecht serveert.

opmerking: het gerecht tijdens de laatste 30 min. regelmatig roeren om aanbranden en schiften van de kokosmelk te voorkomen.

 

 

BEREIDINGSWIJZE

 

Snijd het vlees in dobbelsteentjes Snij de ui klein, maak de knoflook schoon en snipper deze. Vermeng de ui, knoflook, ketjap, ketoembar, djinten, bruine suiker, zout en peper. Doe het vlees in de marinade en laat alles twee uur trekken. (liefst 24 uur) Rijg het vlees desgewenst aan pennen en rooster het vlees boven een houtskoolvuur of een grill totdat het gaar is. Je kunt het vlees ook los bakken in een pan met wok-olie.

 

Meng de pindakaas met de sambal, de ketjap en de azijn met behulp van een houten lepel of met de mixer. Voeg zoveel water (mag ook melk of kokosmelk) toe dat er een saus ontstaat die de dikte heeft van een slasaus. Proef de saus en breng op smaak met azijn en zout.

 

 

 

Bereidingswijze

 

Wok de kip totdat deze gaar is, niet te lang want dan wordt het vlees droog
Zet het vlees apart.
Wok nu alle groenten, eerst de groenten die iets langer moeten garen, zoals wortel, peultjes en paprika en ui. Taugé als laatste toevoegen.
 
Voeg als alle groenten zijn gewokt het kippenvlees weer toe samen met de mix voor tjap tjoi en water.
Gebruik zoveel water dat er een mooie gebonden saus ontstaat.
Voor garnalen zelfde werkwijze gebruiken, kip vervangen door garnalen.
 
Daarna in de bakken in de bain-marie doen

 

 

BEREIDINGSWIJZE

 

Prei in ringetjes snijden
Ham in kleine blokjes snijden
Kip in kleine blokjes snijden
Omelet bakken en in reepjes snijden.
Mie koken totdat deze beetgaar is.
Alles samen met de kruidenmix door elkaar scheppen.
 
Daarna de bami in de bain-marie scheppen zodat deze warm blijft
 
Voor nasi zelfde werkwijze, rijst koken i.p.v. mie.

 

 



Team kookvrijwilligers in actie