MENU (BBQ)

 

SALADE

 

PASTASALADE MET GEROOKT ZALM EN KALKOEN, SPAGHETTI VAN KOMKOMMER MET GEPOFTE TARWE

***

PIKANTE KOMKOMMERSALADE

***

GEROOSTERDE WORTELS MET GEMBER EN DRAGON (2)

***

MANDJE VAN VENKEL,CHAMPIGNONS EN RODE UI (1)

***

GEGRILDE ASPERGES MET ASPERGEHAM (4)

***

FOCACCIABROOD MET OLIJFOLIE

 

VLEES/VIS

 

OSSENHAASPUNTJES MET SALIE EN COURGETTEROLLETJES (5)

***

BLACKTIGER SPIES MET VENKELZAAD EN CHILI (2)

***

GEMARINEERDE RIB-EYE (4)

***

GEGRILDE KIPPENDIJ MET DRAGON, GEROOSTERDE BIET EN KROKANTE PANCETTA (3)

***

TONIJNBIEFSTUK MET DILLE EN AMANDEL (1)

 

DESSERT

 

CREME BRULEE

MOUSSE VAN MASCARPONE MET GEMARINEERDE ANANAS

 

 

 

 

 

PASTASALADE MET GEROOKT ZALM EN KALKOEN, SPAGHETTI VAN KOMKOMMER MET GEPOFTE TARWE

Ingrediënten:

100 gr gerookte zalm

100 gr gerookte kalkoen

120 gr komkommer

1 st rode ui

100 gr Griekse yoghurt

1 el olijfolie

3 tl kappertjes

40 gr rucola

50 gr oude kaas

350 gr pasta rondo

50 gr gepofte tarwe

 

Bereidingswijze:

Kook de pasta in groentebouillon gaar en spoel koud. Schil de komkommer en maak er met een julienne dunschiller spaghetti van tot aan de zaadlijst. Snijd de rode ui in plakjes, de oude kaas in kleine blokjes Klop de yoghurt en de olijfolie los en breng op smaak met peper en zout. Voeg ook de kappertjes bij het olijfolie/yoghurt mengsel. Snijd de kalkoen en zalm in mooie reepjes. Meng de rucola met de komkommerspaghetti, dressing en de pasta. Voeg op het laatst de zalm en kalkoenreepjes, rode ui en oude kaas toe. Garneer alles op een mooi bord en maak af met de gepofte tarwe.

 

PIKANTE KOMKOMMERSALADE

Ingrediënten:

3 st komkommer

6 st sjalot

2 tl rode peper

2 el dille

Peper en zout

Olijfolie

Witte wijnazijn.

 

 

Bereidingswijze:

Schil de komkommers en snijd met de julienne dunschiller tot mooie spaghetti repen. Schil tot aan de zaadlijsten en leg het in een mooie schaal/bord Snipper de sjalotjes fijn en strooi eroverheen, maak de peper schoon en snipper heel fijn. Dille fijn hakken. Maak van de olijfolie en witte wijnazijn een dressing en meng deze met de dille en peper door de komkommersalade. Meng alles voorzichtig door elkaar zodat de slierten niet breken.

GEROOSTERDE WORTELS MET GEMBER EN DRAGON

Ingrediënten:

1 bos wortels

2 el sesamolie

2 el honing

2 tak dragon

2 el gember

Grof zeezout

Peper uit de molen

 

 

Bereidingswijze:

Schrap de wortelen en snijd in de lengte doormidden. Laat er op het einde een beetje loof aanzitten voor de kleur. Maak van de sesamolie, honing, fijngesneden dragon, fijn gehakt gember en marinade. Laat de wortels hierin 30-60 minuten marineren. Plaatse de wortels op een ingesmeerd bbq rooster en laat ze met de deksel dicht 3-4 minuten garen. Keer de groeten en rooster beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.

 

 

 

 

 

 

MANDJE VAN VENKEL,CHAMPIGNONS EN RODE UI

Ingrediënten:

3 st venkel

500 gr kastanje champignon

4 rode uien

1 el tijm

Zeezout en peper

Olijfolie

 

Bereidingswijze:

Maak de venkel schoon en snijd in repen van 1 cm. Controleer de kastanje champignons op zand. Maak de rode ui schoon en snijd in dunne plakjes. Meng alles door elkaar met de verse tijm, olijfolie peper en zout. Rooster het nu in een mandje op de BBQ gaar ± 15 minuten.

GEGRILDE ASPERGES MET ASPERGEHAM

Ingrediënten:

20 asperge AA

1 el bruine suiker

50 ml sesamolie

80 ml rijstazijn

3 tn knoflook

1 el gember vers

1 tl peper

1 tl chilipoeder

sojasaus

10 plak aspergeham

Bereidingswijze:

Hak de knoflook fijn, rasp de gember en meng deze samen met bruine suiker, sesamolie, rijstazijn, zwarte peper, gemalen chilipoeder en een scheut sojasaus in een kom. Schil de asperges en marineer ze in de marinade. Laat ze onder staan of stop ze anders in een plastic zak met afsluitstrip. Laat het geheel 1 uur marineren. Haal de asperges uit de marinade, plaats er een stukje aspergeham om en grill ze op de barbecue.

 

OSSENHAASPUNTJES MET SALIE EN COURGETTEROLLETJES

Ingrediënten:

750 gr ossenhaaspuntjes

2 el verse oregano

1 el verse tijm

Peper en zout

2 el balsamico azijn

4 geroosterde paprika’s

2 tl paprika poeder

1 st courgette

2 rode ui

20 blad Salie

Spiesen

 

 

Bereidingswijze:

Snijd de ossenhaas in gelijke stukken per (3 per spies). Hak de oregano en tijm heel fijn. Meg in een schaal ¾ van de kruiden met peper 1 el balsamicoazijn en 2 el olijfolie. Meg de blokjes vlees erdoor en marineer alles 30 min.

 

Puree de paprika’s in een blender met de paprikapoeder, 1 el balsamicoazijn, 3 el olijfolie en de rest van de kruiden tot een mooie saus. Breng op smaak met peper en zout.

 

Schaaf de courgette met een kaasschaaf tot dunne lange linten 2 p.p. en rol op tot een rolletje. Snijd de rode ui in grove stukken 2 p.p. Pak nu een spies en steek er een stukje ossenhaas aan, blaadje salie, partje ui en een rolletje courgette. Weer een stukje ossenhaas, blaadje salie, partje ui, en een rolletje courgette en sluit af met een stukje ossenhaas. Gaar de spiesen op de BBQ tot de mooi rosé zijn en serveer met de paprikasaus.

 

 

 

 

BLACKTIGER SPIES MET VENKELZAAD EN CHILI

Ingrediënten:

20 black tiger garnalen

2 tl venkelzaad

2 tl chili peper

2 tl peperkorrels

2 tl grof zeezout

3 el olijfolie

1 sinaasappel

1 citroen

 

Bereidingswijze:

Pers in de citroen en sinaasappel uit en meng dit samen met 2 el olijfolie. Leg de garnalen in een ondiepe schaal en schenk er het mengsel overheen. Laat de garnalen met de marinade 1 uur in de koelkast staan. Gebruik een vijzel en meng hierin het venkelzaad, de chilipeper schoongemaakt, peperkorrels en het zeezout. Meng dit goed fijn met de vijzel. Haal de garnalen uit de marinade en wentel de garnalen met het beslag uit de vijzel. Strijk het rooster in met olie en bak de garnalen op hoog vuur 2 min met de deksel dicht. Draai om en nog 1 min.

 

 

GEGRILDE KIPPENDIJ MET DRAGON, GEROOSTERDE BIET EN KROKANTE PANCETTA

Ingrediënten:

10 st kippendijen

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels dragon (gehakt)

Zout

Zwarte versgemalen peper

2 eetlepels dijon mosterd

30 plakjes gekookte bietjes

1 eetlepel bruine basterdsuiker

1 theelepel balsamico azijn

1 eetlepel olijfolie

10 plakjes pancetta

 

Bereidingswijze:

Maak een marinade van zout, peper, mosterd, dragon en olijfolie. Marineer hierin de kippendijen. De gekookte bietjes in plakken snijden en grillen, daarna marineren met een mengsel van balsamico azijn, basterd suiker en olijfolie. Pancetta in BBQ op 180°C krokant laten worden. Gril de dijen op 200°C in ongeveer 15 minuten gaar in de BBQ met een aantal houtsnippers. Rooster de biet op het laatste moment mee.

 

Serveer de kippendij op de geroosterde biet en leg daarover de krokante pancetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TONIJNBIEFSTUK MET DILLE EN AMANDEL

Ingrediënten:

750 gr tonijn

8 teentjes knoflook

8 sjalotjes fijn gesneden

1/2 tl zwarte peper

2 el vissaus

4 el olie

1/2 tl koenjit

1 tl suiker

2 el gehakte dille

4 el amandelen

lente-ui olie en 4 partjes citroen

 

Bereidingswijze:

Hak de knoflook en snipper de sjalotten zeer fijn. Maak van de olie, vissaus, knoflook, sjalot, peper en suiker, en koenjit een sausje. Snijd de tonijn in gelijke plakken 1 p.p. en marineer de tonijnbiefstukjes zolang mogelijk. Zet de vis in de koeling. Hak de dille fijn, bruiner de amandelen even kort in een droge pan en hak fijn ,snipper de lente uitjes en meng alles goed door elkaar. Haal de tonijn uit de marinade en dep ze door het amandelmengsel. bak ze heel kort op de barbecue. ± 10 sec per kant.

 

 

 

GEMARINEERDE RIB-EYE

Ingrediënten:

1 kg rib-eye

3 takje rozemarijn

1 rode peper

3 tn knoflook

3 tl balsamico azijn

3 el citroensap

3 tl suiker

3 tl zout

6 el olijfolie

 

Bereidingswijze:

Hak de rozemarijnnaalden fijn, maak het pepertje schoon en hak ook zeer fijn. Per de knoflook uit en voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak er een marinade van. Snijd de rib-eye in dikke plakken 1 plak is voor 2 personen. Kerf de plakken enkele keren ruitvormig in. Zorg dat je niet te diep gaat anders slaat het vlees door. Bestrijk nu de lappen met de marinade en laat het vlees 1 uur afgedekt liggen. Rooster de rib-eye op de barbecue en zorg dat het vlees mooi rosé blijft.

 

 

FOCACCIABROOD MET OLIJFOLIE

Ingrediënten:

500 gr bloem

1,5 zakje gist

15 gr suiker

3,6 dl lauwwarm water

10 gr zout

30 gr gesneden

zwarte olijven

2 el rozemarijn

 

 

Los de gist en de suiker op in het lauwwarme water. Doe de bloem, het zout en de gedroogde kruiden en de gesneden olijven in de kneedmachine en voeg langzaam, terwijl de machine draait, het gistmengsel toe. Ca. 2 min. Stevig doorkneden. De bovenkant met wat bloem bestuiven en maak er een kerf in. Met een doek afdekken en het deeg 35 minuten laten rijzen op een warme plek. Bestrooi een bakplaat met bakmatje met bloem. Rol hier met behulp van een deegroller het deeg uit tot een dikte van maximaal 1 cm. Duw hier en daar met de vingers ca. 20 holletjes in het brood en laat het vervolgens nog eens 45 minuten afgedekt rijzen op de bakplaat. Bak daarna het brood in oven van 210˚ C in ca. 15/20 minuten goudbruin. Snijd het brood in repen van ca. 2 cm. Serveer de repen met olijfolie om in te soppen.

 

 

 

 

GEGLACEERDE ANANAS MET RIETSUIKER EN MASCARPONEMOUSSE MET GRAND MANIER

Ingrediënten:

½ ananas

¾ dl water

85 gram rietsuiker

½ kaneelstokje

½ steranijs

rasp van ½ sinaasappel

scheut bruine rum

 

Mascarpone:

75 gram eidooier

75 gram poedersuiker

2 dl slagroom

3 gram gelatine

150 gram mascarpone

scheut Grand Manier

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

Maak de ananas schoon. Snijd eerst de onderkant eraf en daarna de bovenkant zodat de ananas stevig staat. Snijd met een scherp mes langs de ananas de schil tot je geen pitten meer ziet. Verwijder de kern door er omheen plakken af te snijden. Snijd er nu gelijke kleine blokjes van. Kook een suikerstroop van water en rietsuiker. Laat het een kleine beetje inkoken zodat het iets dikker wordt. Rasp de sinaasappel ( let op niet het witte mee raspen dat is bitter). Voeg daarna kaneel, sinaasappelrasp ,steranijs ,rum en laat de ananas hierin warm marineren. Zet het vuur laag en laat alles 10 minuten garen. Haal nu de pan van het vuur en laat de ananas in de marinade afkoelen. Passeer de marinade door een zeef en verwijder de specerijen .

 

Mascarpone:

Sla de eidooiers met de poedersuiker wit. Sla de slagroom tot yoghurtdikte en zeg weg. Los de gelatine op in koud water. Voeg de mascarpone toe aan het eimengsel en spatel er voorzichtig de slagroom door. Los nu de gelatine op in een scheut grand manier en spatel deze door de rest. Verdeel de mousse over mooie glazen.

 

Presentatie:

Haal de glazen uit de koeling en verdeel er de warme ananas over zodat de samen komen.

CREME BRULEE

Ingrediënten:

500 gr slagroom

125 gr melk

115 gr suiker

150 gr eidooier

2 vanillestokjes

rietsuiker

Gasbrander

 

Bereiding:

Snijd vanillestokjes open en haal het merg eruit. Doe merg en stokjes bij room/melk en verwarm lichtjes (niet koken). Laat 20 minuten trekken. Vermeng eidooiers met suiker en klop lichtjes. Voeg roerend geleidelijk aan het roommengsel toe. Verwarm de oven voor op 130º C. Neem een ovenschaal en leg hierin een handdoek. Vul de soufflébakjes tot bijna bovenaan met crème (zorg dat er geen luchtbellen op de crème zitten) en zet in de ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water tot halverwege de soufflébakjes. Laat afgedekt met aluminiumfolie 45 minuten garen in de oven. Maak gaten in aluminiumfolie zodat stoom kan ontsnappen. Zet in diepvries en laat rusten. Haal ze 20 min voor het uitserveren uit de vriezer. Met rietsuiker bestrooien en branden met de gasbrander.